fredag 20 november 2009

#freedawitisaak

Idag är dagen då journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 2980 dagar i Eritreanskt fängelse. Fängslad utan vare sig formell anklagelse eller rättvis rättegång för att ha rapporterat om en grupp som krävt vissa demokratiska reformer. Yttrandefriheten var hans brott skrev Senska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund i gårdagens upprop som publicerades i 91 svenska tidningar igår. Utöver det var det många bloggare som skrev på samma tema, om yttrandefrihet som en grundbult i det demokratiska samhället.
Att fritt blogga och twittra är bra exempel på hur man kan nyttja sin yttrandefrihet. Att demonstrera är ett annat. Men det är också goda exempel på något som i många delar av världen är starkt begränsade eller till och med förbjudna.
Idag var det var många som anslöt sig bakom mig i ett demonstrationståg på Twitter för Dawit Isaak och Yttrandefriheten. En demonstration som kommer att genomföras varje fredag framöver. Målsättningen är förståss att bredda kampen för Dawit Isaaks frigivning men det är också en kärleksförklaring till yttrandefriheten och en hyllning till det demokratiska samhället.
Nästa vecka kommer vi att vara ännu fler. Budskapet går som en löpeld genom Twitervärlden. Den som vill gå med i tåget twittrar #freedawitisaak på fredagar. Det är allt.
För de som inte har Twitter pågår motsvarande demonstration via mail. Använd gärna texten nedanför om du vill maila.
Sprid budskapet vidare. Ju fler vi är som demonstrerar, desto fler kommer att ansluta sig. Och därmed ökar uppmärksamheten för frigivningen av Dawit Isaak och den självklara rätten till yttrandefrihet.

Finns det mer vi kan göra för Dawit Isaak?
Säker finns det mycket mer vi kan göra. Själv tänker jag skänka en slant till föreningen som arbetar för frigivningen av Dawit Isaak. Deras hemsida finns på http://www.freedawit.com. Där finns mer information om hur du kan stödja kampen. Har du fler idéer på vad man kan göra för Dawit Isaak kan du gärna skriva det en kommentar nedanför.

#freedawitisaak

_____________________
Kopiera gärna följande text för att demonstrera via mail:

Rubrik: Maildemonstration för Dawit Isaak

Den svenska Journalisten Dawit Isaak sitter sedan den 23 september 2001 fängslad i Eritreanskt fängelse för att ha rapporterat om en grupp som krävt vissa demokratiska reformer. Han har inte delgivits någon formell anklagelse, ej heller fått en rättvis rättegång. Yttrandefriheten var hans brott.

Detta är en maildemonstration i kampen för Dawit Isaaks frigivning. Om du vill delta vidarebefordrar du detta mail med rubriken ”Maildemonstration för Dawit Isaak” . Ju fler vi är som demonstrerar, desto fler kommer att ansluta sig. Och därmed ökar uppmärksamheten för frigivningen av Dawit Isaak och den självklara rätten till yttrandefrihet.
Varje fredag går demonstrationståget på Twitter. Twittra #freedawitisaak så är du med.
Läs mer om Dawit Isaak på http://www.freedawit.com

1 kommentar:

  1. free dawit säger jag ...! hälsning.anders geslin

    SvaraRadera